דצמבר 25, 2017
אירוע השקת הספר יתקיים ביום רביעי, ט' טבת תשע"ח, 27 בדצמבר 2017, 12:30 בהשתתפות פרופ' אביגדור שנאן, ד"ר תמר קדרי, פרופ' ישעיהו גפני והרב פרופ' ראובן המר בבית המדרש לרבנים ע"ש שכטר, רחוב אברהם גרנות 4, ירושלים.
בספרו החדש, עקיבא – האיש, האגדה, המורשת מבקש הרב פרופ' ראובן המר להציע מעין ביוגרפיה לדמותו של רבי עקיבא, הדמות האגדית שחייתה לפני כאלפיים שנה, תוך רצון להפריד בין ההיסטוריה לאגדה ולהתחקות אחר דמות שמעט מאוד ידוע אודותיה. הספר מבקש להעריך את דמותו של רבי עקיבא בפרספקטיבה היסטורית ולהציג אדם שמוטיב האהבה שימש חלק משמעותי בחייו, מנהיג שחי בתקופה שבין המרד הגדול ומרד בר-כוכבא, פרשן שנטה לפרש את התורה בדרך מיסטית ואדם שבלעדיו הייתה היהדות נראית אחרת לגמרי.
הרצאתו של פרופ' אביגדור שנאן תעסוק בנושא רבי עקיבא – עם הארץ? רבי עקיבא קבע על עצמו שהיה בשעתו עם הארץ (ושנא במקביל את עולם תלמידי החכמים). אך מה הכוונה ב"עם הארץ" בהקשר זה?
הרצאתה של ד"ר תמר קדרי, מרצה למדרש ואגדה במכון שכטר למדעי היהדות, תוקדש לנושא "תִּלֵי תִּלִין" – על מדרשים ודרשות, דרשנים ודרשניות מרבי עקיבא ועד ימינו. ר' עקיבא הוא מהדמויות המזוהות ביותר עם דרשת הפסוקים. בבבלי מסופר כי היה דורש על כל קוץ וקוץ תִּלֵי תִּלִין של הלכות, והוא ידוע בתור מייסדה של אסכולה מדרשית הקרויה על שמו. ההרצאה תעסוק במקומו של המדרש בתקופת חז"ל, ובשאלה מה הייתה מטרתם של החכמים כשהשתמשו בו? במה אפשר להם לעסוק ומה היו גבולותיו? מכאן נעבור למדרשים בני זמננו, ונבדוק כיצד ממשיך המדרש להתקיים גם היום? איזה צורך הוא ממלא ביצירות פרי עטם של יוצרים ויוצרות עכשוויים, ומה הם מבקשים לבטא באמצעותו?
הרצאתו של פרופ' ישעיהו גפני תעסוק בנושא "האם ניתן לחבר ביוגרפיות על חז"ל? אפשרויות ומגבלות": האם המידע המצוי בספרות חז"ל על החכמים מאפשר חיבורי "ביוגרפיות", הן במתכונת המודרנית והן כדוגמת הביוגרפיות שנתחברו בעת העתיקה בידי סופרי הכנסייה הנוצרית? מה ניתן בכל זאת לדעת על דמותו של חכם בודד, והיכן הופכת הכתיבה הביוגרפית לספקולציה?
על הספר:
עקיבא בן יוסף, הידוע בשם רבי עקיבא, הוא דמות מרתקת, ייתכן שהמעניינת ביותר מבין כל חכמי המשנה והמוכרת ביותר, למעט אולי הלל הזקן. בזיכרון ההיסטורי של העם היהודי הוא זכה למקום של כבוד כגדול מעצבי המשנה ומדרשי התנאים, בתור מי שהחל את דרכו התורנית, שלא לומר הלימודית, רק בגיל מבוגר, ובתור מי שסיים את חייו באופן טראגי כ"הרוג מלכות". בין לבין הועצמה דמותו באופן כמעט מיתי ובשמו נקשרו אגדות ותיאורים הממזגים מציאות ודמיון.
עקיבא – האיש, האגדה, המורשת הוא ניסיון מקיף להציע מעין ביוגרפיה לדמות אגדית שחייתה לפני כאלפיים שנה, תוך רצון להפריד בין ההיסטוריה לאגדה ולהתחקות אחר דמות שמעט מאוד ידוע אודותיה. הספר מבקש להעריך את דמותו של רבי עקיבא בפרספקטיבה היסטורית ולהציג אדם שמוטיב האהבה שימש חלק משמעותי בחייו, מנהיג שחי בתקופה שבין המרד הגדול ומרד בר-כוכבא, פרשן שנטה לפרש את התורה בדרך מיסטית ואדם שבלעדיו הייתה היהדות נראית אחרת לגמרי.
הרב פרופ' ראובן המר נולד בארצות הברית ומתגורר בירושלים. הוא חוקר את הליטורגיה היהודית, סופר ומרצה. ממייסדי התנועה המסורתית בישראל והמנהל המייסד של בית המדרש ללימודי היהדות (היום מכון שכטר). חבר בוועד ההלכה של כנסת הרבנים העולמית והיה לישראלי הראשון ששימש נשיאו. חיבר ספרים ומאמרים רבים במדעי היהדות וכותב טורים בעיתונות הישראלית בנושאי יהדות ובענייני השעה.
יולי 30, 2023
בית המדרש ע”ש שכטר גאה להודיע על בחירתה של הרבה חיה רואן בקר לכהן כדיקנית החדשה של בית המדרש לרבנים ע”ש שכטר ותחל לכהן בתפקיד ב1 ביולי, 2023.
יולי 30, 2023
מכון שכטר למדעי היהדות גאה להודיע כי הרב מתיו ברקוביץ' מונה לתפקיד סגן נשיא שוחרי עמותות שכטר החל מיולי 2023
דצמבר 9, 2019
מאז שנת 1988 הוסמכו בבית המדרש 98 רבות ורבנים מסורתיים מהארץ ומחו"ל אשר מכהנים במגוון תפקידים בארץ ובעולם: הם מחזקים את הקשר של הציבור למסורת היהודית, מובילים קהילות מסורתיות, מלמדים ומדריכים בתנועות נוער, בבתי ספר, במסגרות אקדמיות ובכלל מערכת החינוך בישראל. נוסף על כך, הם מעניקים תמיכה רוחנית בבתי חולים ומלווים קשישים וקהילות נזקקות, ועוסקים במחקר ובהגות בתחום מדעי היהדות.