מאמרים וטורי דעה

פרשת לך לך: בין שני ציוויי לך לך.

הרב אבי נוביס־דויטש | אוקטובר 14, 2021

“וַיֹּאמֶר יְהוָה אֶל-אַבְרָם לֶךְ-לְךָ מֵאַרְצְךָ וּמִמּוֹלַדְתְּךָ וּמִבֵּית אָבִיךָ אֶל-הָאָרֶץ אֲשֶׁר אַרְאֶךָּ: וְאֶעֶשְׂךָ לְגוֹי גָּדוֹל וַאֲבָרֶכְךָ וַאֲגַדְּלָה שְׁמֶךָ וֶהְיֵה בְּרָכָה” (בראשית יב, א-ב)
כך פותחת פרשת לך לך , ובכך בעצם נפתחים סיפורי אברהם – בציווי “לך לך”. עשרה פרקים לאחר מכן, חוזר הציווי “לך לך”, ושוב אלוהים הוא זה שקובע את היעד. גם השימוש בשלוש מילים מקבילות ארצך – מולדתך – אביך אל מול בנך-יחידך- אשר אהבת, חוזר בשני הציווים.
נראה כי שני הסיפורים משוחחים אחד עם השני, ובכך מאפשרים לנו להניח שניתן ללמוד מן האחד מהשני.
מה ניתן ללמוד מן העקידה לציווי “לך לך” הראשון?
יתכן כי כמו שהעקדה נעצרה בסוף על ידי הקדוש ברוך הוא בעצמו – אברהם היה צריך לתהות על הדרישה לעזוב את משפחתו -כמו שלא הורגים את הבן שלך, לא קוטעים את הקשר שלך לבית אביך.
ייתכן כי פרשת העקידה יכולה ללמד אותנו שהברכה אינה תלויה בבן ובמשפחה. ניתן ללמוד גם שגוי גדול אין פירושו אומה עם הרבה אנשים, אלא דווקא עם שהאחרים מסתכלים עליו כגדול – לא מבחינת כמות אלא מבחינת איכות או משהו דומה.
ואולי פשוט אפשר להבין את עוצמת הניסיונות בפניהם ניצב אברהם – שלעקור אדם מארצו ממולדתו וממשפחתו זה כמעט כמו להרוג לאדם את הבן. האחד גודע את השושלת כלפי מעלה, והאחר כלפי מטה.
נראה לי כי הלקח המשמעותי ביותר משני הסיפורים הוא החשיבות בשימור הקשר החיוני והחשוב למשפחתנו ולארץ, והמאמץ שיש להשקיע על מנת לשמרו – על ידי תשומת לב לאחריות שלנו לשימור הקשר.
עקירת אברהם מארצו ומולדתו – אינה יעד לשאוף אליו, אלא הכרח נורא שנדרש במקרה שלו, אך ראוי לו שלא יחזור . בניגוד לתפיסה של יורם טהרלב בשירו “להיות יהודי” – אתה האחר אתה יחידי כאתוס מכונן. אתה אחר – הוא אילוץ, ועלינו לעשות הכל כדי להשתייך ליצור חיבורים. חיבורים למשפחה, חיבורים לארץ וחיבורים לעולם.

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך

ארבעת המינים בימינו

הפוסקים והדרשנים לאורך הדורות ניסו למצוא בארבעת המינים משמעות. בזמן נטילת הלולב אני מנסה לכוון את עצמי לקיום המצווה.
ישנה טענה שארבעת המינים מסמלים פרק היסטורי בזיכרון העם: כפות התמרים מייצגות את ארבעים שנות המדבר, ערבות הנחל את חציית נהר הירדן בכניסה לארץ, ההדס – שגדל על מדרונות הרי המרכז – מסמל את כיבוש אזור ההר ויישובו, והאתרוג את יישוב אזור החוף, בית הגידול של פרי ההדר.

דרשה לשמחת תורה: ברכה הינה הגשר שמקשר בין סיום התורה לתחילת התורה

בימים אלו אנו מסיימים לחגוג את חג הסוכות ומקבלים את פני שמחת תורה. חגיגות שמחת תורה משקפות את המסע הרוחני שעברנו מראש השנה ועד עכשיו. עיקר עשרת ימי תשובה הוא העיסוק בביקורת פנימית ואישית, והמבט אל תוכנו פנימה. אנו מתבוננים פנימה, עוסקים בוויתורים וברצון להשתפרות. אנו נמצאים בתהליך של תשובה אשר לעיתים גורמת לתחושת אי נוחות, אשר לבסוף מאפשרת לנו לזכות בהתחלה חדשה ובברכות חדשות.

להעיר את התעוזה שבתוכנו: דרשה ליום כיפור

תפילות יום הכיפורים מלאות בתעוזה. כמובן הם גם מלאות בהכנעה. "אָבִינוּ מַלְכֵּנוּ חָנֵּנוּ וַעֲנֵנוּ כִּי אֵין בָּנוּ מַעֲשִׂים", או וידויים שונים שמניחים שעשינו עבירות מא' ועד ת'. אבל הן גם מעוררות תעוזה.עוד לפני שממש נכנס החג, לפני השקיעה, אנחנו אומרים: "עַל דַּעַת הַמָּקוֹם וְעַל דַּעַת הַקָּהָל בִּישִׁיבָה שֶׁל מַעְלָה וּבִישִׁיבָה שֶׁל מַטָּה ".

פרשת ואתחנן: הפקדות בבנק הנשמה ובבנק הלב

יש חשבון בנק לנפש, יש חשבון בנק לנשמה, יש חשבון בנק של הלב. כמה מהחשבונות האלה אתם דואגים לעשות הפקדות אחראיות. אני רוצה להציע פרדיגמה של מה זה נקרא להפקיד הפקדות בבנקים האלה.

תוכניות הלימוד

הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו לקבלת עדכונים שוטפים

    גם אנחנו לא אוהבים ספאם! בהתאם, לא נעשה כל שימוש לרעה ו/או נעביר לצדדים שלישיים את כתובת הדואר האלקטרוני שלך.